Tradicija, ljubezen do dela, izkušnje in znanje...

… to vse je Zlatarski atelje Kodre, ki je del vaše zgodbe že od 1928.

Začetek naše družinske tradicije sega več kot 90 let nazaj, ko je oče Viktor opravil pomočniški izpit na celjski obrtni šoli. Od takrat naprej je ta poklic, ki ga opravljamo z neizmernim veseljem in ljubeznijo, del naših življenj. Prvo zlatarno sta na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani odprla Viktor in Jelka. Po zaključku šolanja se je družinski delavnici pridružil Jure, ki pa sedaj znanje prenaša že na tretjo generacijo, sina Žigo. Pri vodenju ateljeja, Juretu že vrsto let pomaga žena Maja, ki skrbi tudi za komunikacijo in svetovanje strankam. V delovanje našega ateljeja je vključena celotna družina, tako da si lahko predstavljate, da se naša nedeljska kosila, kaj hitro spreobrnejo v čas za usklajevanje in snovanje novih idej.

Pri nas ne boste našli veliko klasične zlatarske ponudbe, vam bomo pa z veseljem izdelali vse kar si boste zaželeli. Izdelujemo poročne in zaročne prstane, personaliziran nakit, naša ljubezen pa je unikatni nakit. Z veseljem podpiramo tudi druge slovenske oblikovalce zato v ateljejeu predstavljamo tudi izdelke izbranih nadarjenih oblikovalcev.

Naša ponudba se je skozi dolga leta delovanja prilagajala, a nekaj se ni nikoli spremenilo – naša ljubezen do dela in pripravljenost, da ustrežemo prav vsaki ideji. Upamo, da boste to začutili in se pri nas dobro počutili, pa naj bo to tukaj v naši spletni trgovini, ali pa pri nas v ateljeju.

Kaj delamo?

Poročni prstani
Zaročni prstani
Unikaten nakit
Personaliziran nakit
Predelava nakita
Popravila nakita

Kdo smo?

Viktor

Začetnik družinske tradicije oblikovanja nakita. Z Jelko je v njuni delavnici ustvarjal do 1981.

Jelka

Z možem Viktorjem ustanovila Zlatarstvo Kodre, kjer je ustvarjala do

2018.
Jure

Zlatarski mojster, ki uresniči vsako vašo željo.

Maja
Poskrbi, da boste od nas odšli zadovoljni in s popolnim kosom nakita.
Žiga

Vajenec, ki se hitro uči in že ustvarja svoje unikate.

Špela

“Mama” linije MiniKo.

Zgodovina

Viktor Kodre Viktor Kodre je začel z družinsko tradicijo oblikovanja nakita, ki se je v kasneje prenesla na sina Jureta. Leta 1928 je opravil pomočniški izpit na Obrtni šoli v Celju, štiri leta kasneje pa je opravil izpit za zlatarskega mojstra v veliki obrtni delavnici Pacchiaffo, Knez v Celju (sedaj Zlatarna Celje). Leta 1946 je postal direktor Zlatarne Celje, na tem položaju pa je bil deset let. V letih 1956-59 je na Šoli za umetno obrt v Ljubljani ustanovil delavnico z namenom, da bi lahko zlatarji pobližje spoznali oblikovanje nakita in vzljubili delo z estetskimi in sodobnimi materiali. Na žalost je bilo s strani mladih premalo zanimanja, zato je leta 1962 osnoval t.i. Atelje za zlatarstvo, ki ga je vodil vse do svoje upokojitve leta 1971. Na začetku je imel le tri zaposlene, ker pa je imel izredno sposobnost za organizacijo in vodenje, je bilo na koncu v ateljeju že 30 delavcev – med njimi je bilo veliko odličnih zlatarjev in oblikovalcev. Tudi ko je odšel v zasluženi pokoj, ni miroval, saj je s soprogo Jelko odprl samostojno delavnico na Cankarjevem nabrežju 27 v stari Ljubljani, kjer je ustvarjal vse do leta 1981. Viktor je vse svoje življenje ljubil naravo, obiskoval gorske vrhove, zbiral in oblikoval drage in poldrage kamne in bil z nakitom prav usodno povezan.

Jelka Kodre

Jelka je leta 1952 končala Šolo za umetno obrt v Ljubljani. V času šolanja je med obvezno prakso delala v Zlatarni Celje. Tam se je prvič srečala z izdelovanjem nakita, kar je bilo za njo življenjska prelomnica, saj je to delo postalo njena neizmerna ljubezen, poslanstvo, konjiček in strast. Po končanem šolanju je začutila, da potrebuje več znanja in izkušenj, zato se je leta 1953 vpisala na dunajsko Akademijo za uporabno umetnost, na zlatarski in srebrarski oddelek. Lahko bi rekli, da je prišla v samo srčiko oblikovalske tradicije. Leta 1957 je uspešno zaključila študij in postala prva slovenska diplomirana oblikovalka nakita. Po vrnitvi v domovino se je zaposlila na Šoli za umetno obrt v Ljubljani. Leta 1959 so se iz šole preselili v obrtno delavnico, kjer je vztrajala do leta 1964. Vedno si je želela spoznati industrijsko oblikovanje, zato se je leta 1964 zaposlila v Zlatarni Celje. Delo je bilo zahtevno, ker je bilo potrebno narediti izdelek za serijsko proizvodnjo, a kljub temu zadostiti estetskim sodobnim normam. Po treh leti se je vrnila v Atelje za zlatarstvo, kjer je ostala do leta 1972, od takrat naprej pa je delovala v samostojni delavnici, ki sta jo odprla z možem Viktorjem. Po končanem študiju je postala tudi članica Društva likovnih umetnikov, v katerem je s presledki sodelovala na razstavah do leta 1984. V ateljeju je s sinom Juretom ustvarjala vse do svojega 85 leta.

Jure Kodre

Po končanem šolanju na Zlatarski šoli v Celju, se je Jure 1982 pridružil Jelki v ljubljanski delavnici. Sledila so leta skupnega ustvarjanja, učenja in delovnih izkušenj. Leta 1991 in 1992 je v Leverkusenu v Nemčiji opravil tehnično izpopolnjevanje v priznani in cenjeni zlatarski delavnici mojstra Bernda Drösserja. Leta 2004  pa je svoje znanje potrdil še z opravljenim mojstrskim izpitom. Sedaj svoje znanje v ateljeju, ki ga vodi skupaj z ženo Majo, prenaša na sina Žiga.

Žiga Kodre

Žiga se je družinskemu ateljeju pridružil leta 2020, ko je zaključil šolanje na Naravoslovnotehniški fakulteti z diplomsko nalogo “Vpliv legirnih elementov na trdoto in barvni odtenek 14-karatnega zlata”. Sedaj se uri pod mentorstvom Jureta in že ustvarja svoje prve unikatne izdelke.